Skip to content
Home Activiteiten Verslagen
Verslagen
.

 

 

In Memoriam

Op 5 augustus 2013 is ons lid Gerald De Vynck door een ongeval om het leven gekomen.

De vereniging verliest niet alleen een modelbouwer voorzien van kennis en kunde, maar tevens een zeer amaibele persoon.

Zijn deskundigheid en persoonlijkheid gaan wij ontzettend missen.

Wij wensen de familie veel sterkte toe in deze zeer moeilijke periode

 

Mei 2012 

Na de gedwongen winterstop heeft de club haar intrek genomen in het Mariadalklooster aan de Vincentiusstraat 11 in Roosendaal. Er is nu voldoende ruimte om de diverse banen op te kunnen zetten zodat er gebouwd en gereden kan worden. Het rijden zal echter nog even moeten wachten omdat eenieder bezig is met herstellingen aan aanpassingen aan de zaal.

Aangezien de zaal en de toegangsdeur op enige afstand van elkaar liggen is het verzoek dat belangstellenden tussen 1900 en 1930 uur arriveren aangezien er dan een portier aanwezig is. Anders heeft u kans dat u enige tijd voor een gesloten deur moet wachten.

 

Heuvelsein Reeds enige jaren staat aan de Spoorstraat te Roosendaal het oude heuvelsein van de Roosendaal. Het bedrijf  dat het heuvelsein in bezit heeft verhuisde en werd een nieuwe eigenaar gezocht. Gelukkig kon onze vereniging daarin als tussenpersoon dienen en kan gemeld worden dat het sein naar de Stichting Boei gaat. De bedoeling is dat het heuvelsein nabij de historische werkplaats wordt geplaatst.

 

12 en 13 november 2011

Naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van het stationsgebouw van Heide (B) werd in de wachtzaal van het station een kleine maar gezellige tentoonstelling ingericht. Topstuk was het model van station Heide dat voor de gelegenheid door de organisatie gebouwd was. MSV Post B was aanwezig met het model van het Roosendaalse stationsgebouw met bijpassende stationskap. Op de bijpassende modules werden modellen getoond van treinen die tussen Antwerpen en Roosendaal dienst hebben gedaan.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 en 2 oktober 2011

Op verzoek van “Lierse Modelspoorwegen De Geit” uit Lier verleende we onze medewerking aan een tentoonstelling. Verschillende banen uit België en Nederland werden getoond. MSV Post B toonde het BW en AW van de 'Duitse baan' en de modellen van het Roosendaals station en de werkplaatsen, voorzien van afwisselende presentaties. We kijken terug naar een gezellige beurs.

10 september 2011

Nabij de historische werkplaats van Roosendaal stelden we in het kader van de Open Monumentendag enkele modellen van de Roosendaalse spoorweggebouwen tentoon. Bezoekers kregen de mogelijkheid om de werkplaats te bezichtigen die momenteel gerestaureerd wordt.

25 en 26 juni 2011

In de stationsrestauratie van Roosendaal vierde de club haar 10-jarig bestaan. Op vrijdagavond 24 juni was er voor de leden en genodigden een samenzijn.

Op zaterdag en zondag werden de projecten tentoongesteld. De voortgang van de N-baan en een gedeelte van de HO baan Rosenthal werden getoond. Voor het eerst werd het project Roosendaal anno 1935 getoond. Bijzonder omdat ook voor de club zelf, het de eerste keer was dat de 20 meter modules aan elkaar werden gezet. Uiteraard voorzien van de zelfgemaakte gebouwen. Het weekend werd druk bezocht. Bijzonder daarbij waren de vele verhalen van diverse oud NS medewerkers die op het complex werkzaam zijn geweest. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 


Dinsdag 30 november 2010    

Op deze avond werd het tienjarig jubileum van de vereniging ingeluid. Met medewerking van het bedrijf Shunter werd het afgebouwde model van de hoge werkplaats in de echte werkplaats gepresenteerd. Na de openingswoorden van de voorzitter (Luc Zwegers) en het welkomstwoord van Shunter (Colin Stomps) gaf Marius Broos een historisch overzicht van de hoge werkplaats aan de hand van een fotopresentatie.   Daarna was het de eer voor de vertegenwoordigers van NS Poort om het model van de hoge werkplaats te onthullen. Na een rondleiding in de hoge werkplaats was het voor de aanwezigen tijd om de koude werkplaats te verlaten en thuis de kachel op te zoeken.

                

Uiteraard was de avond voorzien van een hapje en een drankje, hoewel warme chocomel niet had misstaan ipv de champagne!

Het bestuur wil iedereen hartelijk bedanken die zich ingezet hebben om van deze  avond een succes te maken.

 

Zondag 24 oktober 2010

Vandaag ontvingen we een cursusgroep "Starters digitale fotografie" van het Centrum van de Kunsten. Speciaal voor het bezoek hadden we het depot van de H0- baan "Rosenthal" opgezet. Tijdens de fotosessie kregen de cursisten uitleg over macrofotografie en het fotograferen van details.

Stoom Centrum Maldegem, 25 juli 2010.

Het jaarlijkse uitje naar een museumlijn: de toeristische dienst met historisch materieel tussen Eeklo en Maldegem van het Stoomcentrum Maldegem.  De reis was eerst met de auto naar Eeklo waar de historische dieselmotorwagen ons naar Balgerhoeke bracht waar, volgens sommigen onder ons, een bekende scheve kerktoren staat. Te Balgerhoeke werd overgestapt op de stoomtrein. Voor de historische M1- rijtuigen stond stoomloc "Fred". Heeft ons lid Fred, hier iets mee van doen?  In Maldegem kozen een aantal leden voor het smalspoor en de anderen voor enig 'spoorvocht'.Dat proeven van het lokale Stoombier ging gezellig door op de trein terug. Eenmaal aangekomen in Roosendaal werd de dag afgesloten met een bezoek aan het pannenkoekenrestaurant.

                                                                      

 NMBS bewaarmuseum, 8 mei 2010

Vier leden waren afgereisd naar Leuven om de 'Open deur' dagen mee te maken van het NMBS bewaarmuseum. Imposant was de verzameling van materieel dat voor lange tijd verborgen is gehouden. Jammer was de eenvoudige organisatie. Sommige Belgen hadden het over de NMBS 'dichte deur' dagen aangezien alleen de voordeur open was en de rest (ook materieel) dicht was. Enkele loc's stonden verborgen opgesteld waaronder de Benelux Hondekop. Hoewel de hondekop eigenlijk de grootste reden was voor het bezoek, bleek alleen het dak zichtbaar. Zie onderstaande foto! Uiteraard is er ook gebruik gemaakt van een stoompendelrit tussen Leuven en Schaarbeek.

 

 Airbrush kennismaking, 27 April 2010

Voor menig modelbouwer is er vanavond een eerste stap gezet in de kennis van het airbrushen. Jos de Bie kwam ons vertellen over de basics van het airbrushen. Leerzaam dus voor velen al was het alleen maar om te weten dat de meeste tijd van airbrushen 'verloren' gaat in het reinigen van het materiaal (vnl de spuit)!

Bezoek Gedeputeerde Staten aan station & locloods, 12 maa 2010

Op verzoek van de gemeente heeft onze secretaris zijn spoorse contacten benut voor het gebruik van een historische trein.  Zo werd de dieselloc 2225 van de Stichting Museum Materieel Raillion (SMMR) en een rijtuig van de Stoom Stichting Nederland (SSN) ingehuurd. Om de subsidieverlening van de Provincie voor de locloods, station en seinhuis Post B extra aandacht te geven maakte het gezelschap van Provinciale Staten, Gemeente en MSV Post B een korte maar niet alledaagse treinbeweging van spoor 1a naar spoor 117 op het tractieterrein. Vervolgens werd aldaar enkele woorden besteed aan de komende restauratie werkzaamheden en werd een bezoek gebracht aan de locloods. Na een kort bezoek werd de treinbeweging in omgekeerde volgorde verricht. Na enkele korte dankwoorden in de stationsrestauratie waren de symbolische festiviteiten alweer voorbij.

MSV Post B bedankt  de Gemeente Roosendaal, de SMMR, SSN, DB Schenker, Shunter en Strukton voor de snelle en prettige samenwerking!

Treinmiddag, 7 feb 2010

Alsnog werd de verzette nieuwjaarsbijeenkomst gehouden, met als thema 'Het Spoorse Leven'. Bijna 30 personen (incl. partners) waren aanwezig om eens op een andere wijze met elkaar kennis te maken dan op de reguliere bouwavonden. Uiteraard was de middag voorzien van een hapje en drankje.

De invulling van het thema gebeurde via een speurtocht op het station, een bezoek aan de werkruimte van de treinmachinist en de 'Ik spoor niet' quizz. Daarnaast was de clubruimte aangekleed met een treinbaan.

Allereerst werd een kleine speurtocht gehouden waarbij individueel of in groepjes vragen werden beantwoord die betrekking hadden op de bouwactiviteiten van de club. Zo heeft iedereen nu de dakspanten geteld op perron 3/4 waarmee vooral Gerard en Ad werkzaam zijn!  Tijdens de speurtocht werd er groepsgewijs een bezoek gebracht aan Luc's werkplaats vóór in de trein, om door Luc een uitgebreide uitleg over het besturen van een trein te ontvangen.

Nadat iedereen weer in de clubruimte was gearriveerd werd de 'Ik spoor niet' quizz gehouden waarbij enkele luidieke spoorse vragen werden beantwoord. Tegen 16.30uur was bekend dat Cees en Gino  de troostprijzen hadden veroverd en dat Walter met Nancy binnenkort een 'Spoors menu'  bij de Brasserie gaan nuttigen!