Skip to content
Home Projecten Rosenthal
Rosenthal
Project Rosenthal
Het project Rosenthal is een HO gelijkstroom project met als kern het Duitse stationscomplex Rosenthal voorzien van een AW en BW. In de loop der tijd zijn verschillende modules bijgebouwd. Er is gekozen voor een analoog beveiligingssysteem dat een miniatuurkopie is van het ATB beveiligingssysteem bij de Nederlandse spoorwegen. Dat is niet zomaar gebeurd omdat de bedenker van het beveiligingssysteem dit systeem ook in zijn vroegere jaren bij de NS heeft aangelegd.

 

Het station:

Omdat een van de projecten waar Post B. zich mee bezig houdt een Duitse baan is, was hier een stationsemplacement nodig om treinen te kunnen uitwisselen.

Na het nodige denk en tekenwerk kwam er een doorgangsstation te voorschijn in modulevorm dat voldeed aan de eisen om goederentreinen op te stellen en de lok te wisselen en ook vier perronsporen bevatte.Het is gebouwd naar midden Duits voorbeeld met een klein depot en een kolenmijn aansluiting.

 

BW en AW:

Als aanvulling op station Rosenthal  is er een kompleet BW (bahnbetriebswerk, ook wel lokdepot genoemd),gebouwd waarop alle facetten van de behandeling van stoomlokomotieven wordt uitgebeeld met alle installaties die daar voor nodig zijn.

Wat echter niet op veel modelbanen te zien is, is dat er ook een AW (ausbesserungswerk) aanwezig. Een emplacement met rolbruggen, draaischijven en gebouwen om stoomlokomotieven te herstellen dan wel groot onderhoud te geven. De verschillende gebouwen zijn veelal zelf vervaardigd wat een bijzonder gezicht geeft.

Het geheel is op zeven modules opgebouwd en kan 30 stoomloks herbergen.

 

Goederen:

Het emplacement Rosenthal is verder uitgebreid met een goederenemplacement dat direct aansluit op het BW, hier kunnen goederentreinen worden behandeld of opzij genomen.